Akcija!

2019 Ramonda

1.200,00рсд 1.000,00рсд

Roze vino od organskog grožđa Marselan – 0,75l

  • Maceracija 4 sata
  • Vrenje na divljem kvascu 12 dana
  • Odležavanje na talogu šest meseci
  • Nefiltrirano, može da sadrži talog
  • Ukupne kiseline 7,05 g/l
  • Zaostao šećer 3,20 g/l
  • Ukupni sulfiti 13,57 mg/l
  • Alkohol 14,4%

Opis

Ovo vino dobilo je ime po cvećki Ramonda nathaliae koju je 1884 otkrio kraj Niša dvorski lekar Sava Petrović i nazvao je po kraljici Nataliji Obrenović koja je po njemu jedina bila dostojna lepote ramondinog cveta. Ova cvećka, i kada uvene, može da se vrati u život sa samo jednom čašom vode. U Srbiji se nosi stilizovani cvet Natalijine ramonde u znak obeležavanja početka primirija u I svetskom ratu.

Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira do četiri sata bez ikakvih dodataka. Nakon toga se cedi i prebacuje u otvoreni tank za vrenje. Posle nekoliko dana, kada burno vrenje počinje da jenjava, tank se zatvara i vrenje nastavlja, što traje 20-40 dana u zavisnosti od godine. Vino se zatim otače sa grubog taloga, pod plaštom inertnog gasa koji sprečava oksidaciju, i prebacuje u tank za odležavanje. Odležavanje traje oko 6 meseci, za koje vreme se vino povremeno meša, kako bi se fini talog podigao sa dna i omogućio ekstrakciju aroma. Oko mesec dana pre flaširanja mešanje prestaje kako bi se talog slegao na dno. Vino se flašira direktno iz tanka, bez filtriranja. U celom proizvodnom procesu ne dodaju se nikakvi aditivi, sem malo supora pred flaširanje.

Cvetni i voćni mirisi, visoke kiseline i malo zaostalog šećera čine Ramondu neobično osvežavajućom, posebno u toplim letnjim danima.

Ramonda je zvanično vino „Kraljevskog vinskog puta Srbije“, turističke rute koja pored vinarije Plavinci uključuje još i Vilu Obrenović u Smederevu i Vinariju Karađorđević u Topoli.

Poslužiti dobro ohlađeno na 7ºC – 9ºC. Odlično ide uz roštilj, hladno pečenje, picu, sireve i hladne nareske.

Dodatne informacije

Težina 1.4 kg